Ultrasoon Anti-Fouling tegen invasive species

Ultrasoon Anti-Fouling tegen invasive species

De introductie van niet-inheemse soorten in nieuwe omgevingen door schepen is geïdentificeerd als een grote bedreiging voor de oceanen van de wereld. Deze soorten komen buiten hun oorspronkelijke leefomgeving door situaties waar er uitwisseling van mensen of goederen plaatsvindt tussen landen of continenten, bijvoorbeeld door zeevaart.

Schade aan het milieu is vaak onomkeerbaar

Niet-inheemse soorten zijn soorten die buiten hun natuurlijke leefomgeving worden geïntroduceerd en hier ook kunnen overleven en vervolgens voortplanten. In heel veel gevallen kunnen niet-inheemse soorten geen kwaad voor het lokale ecosysteem. Echter, in sommige gevallen worden niet-inheemse soorten ‘invasive’ soorten en hebben ze langdurige en enorme impact op de regio. Deze niet-inheemse soorten veroorzaken enorme schade aan de biodiversiteit en de natuurlijke rijkdommen van de aarde.
Directe en indirecte effecten worden steeds ernstiger en de schade aan het milieu is vaak onomkeerbaar. Een veelheid aan marine soorten, gedragen in ballastwater van schepen of op scheepsrompen, kan overleven en vermenigvuldigt zich in ongedierteverhoudingen. De scheepvaart draagt hier dus voor een groot deel aan bij.

Voorkom aangroei aan de scheepsromp

Om deze verspreiding van invasive species tegen te gaan, zijn er al verschillende maatregelen getroffen. Zo is het in sommige landen al verboden om af te meren als u uit een ander continent komt. Maar een van de kernen van het probleem is natuurlijk de aangroei op de romp. Het Ultrasonic Anti-Fouling system is een preventief systeem dat aangroei op (onder andere) rompen van boten voorkomt. Naast het feit dat anti-fouling positieve effecten heeft voor schepen zelf (zoals brandstof besparing) helpt het dus ook mee tegen verspreiding van invasive species.

Ultrasonic Anti-Fouling System van Sonihull

Het Ultrasonic Anti-Fouling System van Sonihull bestaat uit een controle box en één of meerdere transducers. De transducers worden aan de binnenkant van het schip (bv. romp) verlijmd. Zij geven een Ultrasoon signaal af en gebruiken de romp als klankkast. Dit hoogfrequente signaal zal de eencellige bacteriën (algen) doden en voorkomt op deze manier verdere aangroei aan het schip. Deze eencellige bacteriën zijn namelijk de voedingsbodem voor andere organismen.

Ultrasoon Anti-Fouling system helpt

Lamers System Care gaat graag met u in gesprek over hoe ons Ultrasoon Anti-Fouling system u kan helpen om deze aangroei en verspreiding van invasive species tegen te gaan. Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@LSCare.nl.