Scaling preventie in zinksulfaat leidingen

Scaling in leiding

Een van de meest kostbare aspecten aan een productieproces is het stilleggen van werkzaamheden door onverwacht onderhoud. Verstopt leidingwerk en platenkoelers zijn een chronisch probleem voor de procesindustrie. Scaling, maar ook biofouling leiden tot meer downtime en kostbare reinigingswerkzaamheden. Vaak zijn deze additionele kosten al opgenomen in een speciaal budget, wat de marges op de productie verkleint.

Een Europese zinkfabrikant heeft LSC benaderd om gezamenlijk de scaling-problematiek te tackelen. Het verwijderen van de scaling werd tot op heden gedaan door middel van hogedrukreiniging. Dit proces, niet zonder risico’s, wordt uitgevoerd door een externe partij. Op de gehele plant ontstaat zoveel scaling, dat er altijd fulltime een team van deze partij aanwezig is. Leidingwerk dat kritiek is in het productieproces en onverwachts verstopt raakt, heeft altijd voorrang. Er wordt ad hoc geschakeld.

Om niet voor verrassingen komen te staan, wordt één leiding in het bijzonder iedere 5 weken preventief gereinigd. Hierop is het ultrasoon systeem geïnstalleerd. Vooraf aan de installatie van het ultrasoon systeem werd door middel van een endoscoop de leiding geïnspecteerd. De scaling is in grote mate aanwezig.

Na het installeren van het ultrasoon antifouling systeem is de leiding wederom gereinigd. Na 5 weken werd de leiding weer geïnspecteerd met endoscoop.  De leiding is vrijwel vrij gebleven van scaling. Met deze resultaten is er geen gevaar voor een vermindering van de productieoutput door scaling.

LSC heeft transducers verlijmd die ultrasone trillingen inbrengen. Het geluid is ‘structure borne’ en verspreid door het RVS van de leiding. De leiding functioneert als versterker van dit geluid en induceert cavitatie op microscopisch niveau. Hierdoor wordt de kristalvorming van scaling onderbroken waardoor het minder goed kan hechten. Als resultaat: de leiding kan langer gebruikt worden zonder downtime door opstoppingen of een vermindering van flow.