Biologische ‘Fouling’

Wat is biologische ‘Fouling’

Biologische ‘Fouling’

Biofilm bestaat uit micro-organismen waarin cellen aan elkaar plakken. Deze micro-organismen kunnen zich onder gunstige omstandigheden vermenigvuldigen en zullen als gevolg daarvan biofilm vormen. Deze biofilm is de hechtings- en voedselbasis voor het merendeel van elke verdere vervuiling en groei als algen, zeepokken of schelpen.

Water bevat micro-organismen zoals bacteriën, algen, schimmels, virussen en hogere organismen. De typische afmetingen van bacteriën zijn ongeveer 1 millimeter. Micro-organismen kunnen worden beschouwd als colloïdale oplossing en kunnen worden verwijderd tijdens voorbehandeling.

Echter, het verschil tussen micro-organismen en levenloze deeltjes is het vermogen van micro-organismen om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor zijn ze in staat om een ‘slijmerige laag’, biofilm genaamd, te vormen onder bepaalde gunstige omstandigheden.

Vijf fasen van ontwikkeling biofilm
(1) Initiële aanhechting, (2) Onomkeerbare aanhechting, (3) Rijping I, (4) Rijping II, (5) Verspreiding

Consequenties

Vervuiling als gevolg van biofilm veroorzaakt veel problemen, zoals corrosie, vorming van micro-organismen en verslechtering van warmteoverdracht, alsook vermindering van dwarsdoorsnede en blokkades. Bovendien kan aangroei op scheepsrompen resulteren in een aanzienlijk brandstofverbruik als gevolg van een verhoogde weerstand van de scheepsromp in het water. Deze kosten zullen onmiddellijk beginnen en kunnen oplopen tot 30%!
Al deze kwesties leiden ertoe dat chemicaliën of andere milieu-onvriendelijke procedures vereist zijn. Naast het milieueffect veroorzaken al deze problemen hogere onderhoudskosten en zullen ze leiden tot hogere operationele kosten en tot hogere total costs of ownership in de scheepvaartsector.

Uitdagingen

Biofilm is moeilijk verwijderbaar vanwege het feit dat het micro-organismen beschermt tegen afschuifkrachten en biocide chemicaliën. Wanneer verwijderde delen niet geheel verdwenen zijn zullen deze restanten weer zeer snel aangroeien. Vandaar dat juist het voorkomen van biofilm vervuiling de belangrijke doelstelling is voor het voorbehandelings proces. Het beheersen van microbiologische activiteit is ook een deel van het systeem ontwerp en tijdens systeem operatie.

Belangrijke overwegingen

Meer weten?

Wil je meer weten over onze producten en diensten,
neem gerust contact met ons op.