Scalingpreventie in stofcyclonen

Losgekomen scaling met Ultrasoon

Scaling (anorganische en organische harde aanlading) is een veel voorkomend probleem in de industrie. Het kan zorgen voor opstoppingen in leidingwerk of andere systemen. Dit op zijn beurt kan zorgen voor veel (vaak onverwacht) onderhoud en een tijdelijke productiestop. Het houdt dan ook menig R&D afdeling bezig om de interne productieprocessen te kunnen verbeteren.

Bij een kunstmest fabrikant in Europa wordt met cyclonen stof gescheiden van lucht door middel van cilindrische luchtstromen. Tijdens een product wissel komt de warmere lucht tot een temperatuur onder het dauwpunt, waardoor de stof aan de wand van de cycloon blijft plakken. Hierdoor wordt een klein laagje gevormd dat vervolgens uithardt. Doordat er meerdere keren per dag een product wissel plaatsvindt, ontstaan er al snel meerdere lagen op elkaar. De cyclonen dienen iedere 4 weken gereinigd te worden. Bij een inspectiemoment konden letterlijk de ‘groeiringen’ (vergelijkbaar met jaarringen) worden geteld. 

Het reinigen van de cyclonen is tevens een risicovolle taak. Een aantal werknemers dienen met een zware moker dreunen uit te delen om de cycloon in resonantie te brengen. Eenmaal in resonantie begint de scaling zich langzaam los te laten. De cyclonen staan daarnaast op een verdieping waar het niet mogelijk is rechtop te kunnen staan. Dit vergt uiteraard veel van het menselijk lichaam, wat kan resulteren in chronisch lichamelijk letsel.

Dit is een van de belangrijkste redenen om te zoeken naar alternatieven. Het bedrijf heeft de hulp van LSC ingeschakeld om het probleem op een milieuvriendelijke, duurzame manier te tackelen.

Door minuscule ultrasone trillingen te introduceren wordt de stof ervan weerhouden te kunnen hechten. Het blijft plakken aan de binnenkant van de cycloon, maar komt er door twee keer lichtjes met de hamer tegenaan te tikken gemakkelijk vanaf in grote brokstukken. De onbehandelde cycloon daarentegen: pas na een kwartier op volle kracht slaan resulteert dit in verpulverde scaling en een relatief schone, maar beschadigde cycloon.

Naast dat het hierdoor amper werk kost om de cycloon te reinigen, verlengt dit ook nog eens de levensduur van de cycloon waar tegenaan geslagen wordt.