Brandbestrijding problematiek op schepen

Scheepsbranden komen steeds vaker voor. Op containerschepen is gevaarlijke lading hier in sommige gevallen de oorzaak van. Een zorgwekkende statistiek is dat er gemiddeld één brand per week op containerschepen plaatsvindt. Gemiddeld eens per 60 dagen is een dergelijke brand niet te controleren en groeit deze uit tot een brand van formaat. In 2019 en 2020 samen zijn er 19 grote branden geweest op containerschepen alleen.

De branden zorgen voor een immens gevaar voor de bemanning. Hoe langer de brand gaande is, hoe groter daarnaast het financieel verlies is aan materiële schade. Tevens is het slecht voor het milieu: er vind een grote rookontwikkeling plaats en de overboord vallende containers en hun inhoud zorgen voor vervuiling van de oceaan. Sommige branden zorgen voor het grote risico dat er giftige vloeistoffen als olie in de oceaan lekken.

Ook op andere vaartuigen kunnen branden dus een groot probleem vormen. De branden woeden vaak een tijdlang voort voor de brand onder controle is en vormen hierdoor een gigantische kostenpost. Veel zeeschepen zijn niet optimaal voorbereid op dergelijke scenario’s. FiFi-systemen zijn aanwezig op vele vaartuigen, maar toch hebben sommige vaartuigen moeite met het blussen van branden of het voorkomen van het erger worden van de brand.

FiFi installatie

Dat de blusinstallaties ontoereikend zijn om de brand onder controle te krijgen wordt mede veroorzaakt door biofouling in de leidingen. Organismen zoals mosselen hechten zich aan de binnenzijde van de aanzuigleiding(en) en hopen zich op. Dit komt mede omdat de FiFi-installaties amper gebruikt worden, waardoor zij een ideale locatie zijn voor mariene organismen.  Hierdoor wordt de bluscapaciteit steeds minder, wat tot verrassingen kan leiden wanneer het blussysteem gebruikt moet worden. Het is dus van essentieel belang om de aanzuigleidingen vrij te houden van aangroei, zodat zij op volle kracht bij kunnen dragen aan het bedwingen van een brand.

Het Ultrasone Anti-Fouling Systeem van Lamers System Care B.V. biedt de oplossing voor het aangroeiprobleem. Door het gebruik van Ultrasone signalen worden er minuscule luchtbelletjes gecreëerd die imploderen aan de binnenkant van de aanzuigleiding van de FiFi. Hierdoor worden eencellige bacteriën bestreden die de eerste fase van het aangroeiproces vormen: de biofilm laag. Deze laag is essentieel voor grotere organismen als larven van mosselen om zich te hechten aan een oppervlak. Door de biofilmlaag te weren, krijgen deze organismen hier de kans niet toe.

Wilt u meer informatie over ons Ultrasoon Anti-Fouling Systeem om uw bluscapaciteit op orde te houden? Neem dan contact met ons op: info@LSCare.nl

Installatie van het Ultrasoon Anti-Fouling systeem op de FiFi aanzuigleiding. Installatie is gemakkelijk: er wordt verlijmd aan de buitenkant, er is geen penetratie nodig in de leiding.