Het Ultrasonic Anti-Fouling System van Sonihull is een preventief systeem dat bestaat uit een controle box en één of meerdere transducers. De transducers worden aan de binnenkant van het schip (romp) verlijmd middels een 2-componenten industriële epoxylijm. Zij geven een Ultrasoon signaal af en gebruiken de romp als klankkast. Dit hoogfrequente signaal zal de eencellige bacteriën (algen) doden en voorkomt op deze manier verdere aangroei aan het schip. Deze eencellige bacteriën zijn namelijk de voedingsbodem voor andere organismen.

In verband met correcte installatie en garantie is het raadzaam om het systeem de eerste keer te laten installeren door Lamers System Care. Met name de verlijming van de ringen van de transducers en het bepalen van de posities van de transducers vragen professionele aandacht en ervaring.

Het systeem verbruikt 3,6 Watt per transducer. Het kan op zowel 110-240 VAC als op 12-24 VDC. Indien beiden worden aangesloten, dan kiest het systeem zelf automatisch voor de VAC (walspanning) en wanneer deze wegvalt gaat het systeem automatisch naar de VDC. Mocht de accuspanning te laag worden, dan schakelt het systeem automatisch uit om de accu te sparen.

Het systeem is niet te voelen wanneer het aanstaat. Ultrasoon is niet waarneembaar voor het menselijk gehoor. Wat wel te horen is, is het zachtjes ‘klikken’ van de Ultrasoon transducer, dit is echter verwaarloosbaar.

Het systeem heeft totaal geen effect op het onderwaterleven. Het systeem heeft te weinig vermogen om de ultrasoon golven door het water verder te leiden. 3,6 Watt per transducer is geschikt om eencellige bacteriën te doden, maar te laag om invloed te hebben op andere organismen.

Het systeem is toepasbaar op staal, aluminium en kunststof (polyester), zolang het maar een stijf materiaal is dat geluid kan transporteren en het geluid niet absorbeert.

Nee, het schip hoeft niet droog te liggen. Het kan gewoon geïnstalleerd worden terwijl het schip in het water ligt.

Het Ultrasoon systeem is een preventief systeem, wat bij een schoon schip aangroei voorkomt. Voor de installatie op zich hoeft het schip niet schoon te zijn. Echter, voor een goede werking van het systeem moet er wel met een schoon schip worden begonnen voor het beste resultaat. Het Ultrasoon systeem kan bestaande aangroei niet verwijderen, het kan enkel het proces vertragen.

SonihullMONO: 1 controlbox, 1 transducer, 1 tube 2-componenten epoxy lijm, handleiding, vaseline en compensatieplaatjes (indien de constructie rond is)
SonihullDUO: 1 controlbox, 2 transducers, 1 tube 2-componenten epoxy lijm, handleiding, vaseline en compensatieplaatjes (indien de constructie rond is)
Sonihull8: 1 controlbox, 8 transducers, 3 tubes 2-componenten epoxy lijm, handleiding, vaseline, steker voor aansluiten van alarm, sleutel voor controlbox en compensatieplaatjes (indien de constructie niet helemaal vlak is)