Kostenbesparing door het gebruik van milieuvriendelijke antifouling

BRA7 JADE

De Nederlandse visserij heeft het zwaar op het moment. Stijgende brandstofprijzen, strengere regelgeving vanuit de EU. Er zijn wereldwijd ontwikkelingen gaande waar de vissers last van hebben. Het pulsvissen behoort ondertussen tot de verleden tijd en veel vissersboten hebben inmiddels maandenlang bewegingsloos aan de kade gelegen.

Dirk Kraak van Oosterland Fischerei is naast deze uitdagingen actief bezig met de natuur. Als groot liefhebber van de zee houdt hij zich daarom veel bezig met nieuwe technologieën om zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te vissen.

Aangroei op de romp zorgt voor een toename in brandstofverbruik. Daarnaast is de huidige standaardoplossing er een die een negatieve impact heeft op het milieu: giftige antifouling coating. In augustus 2020 besloot de visserman het achterschip van de BRA7 JADE als test uit te rusten met een Ultrasoon Antifouling systeem. De rest van het vaartuig zou dienen als vergelijkingsmateriaal om de effectiviteit van de oplossing te beoordelen.

Het resultaat is 2 jaar later direct zichtbaar wanneer het vaartuig in droogdok staat: de straalbuis is flink vervuild, het achterschip is dat niet. Om in de woorden van de Dhr. Kraak te blijven: “Een mooie positieve ontwikkeling!” Op enkele pokken na, is het achterschip volledig vrij van aangroei. De huidige configuratie zorgt voor voldoende geluidsintensiteit op dat deel van de romp, de straalbuis wordt niet beschermd. Deze valt buiten het bereik van het ultrasoon geluid.

Het achterschip werd beschermd door twee transducers. Door het plaatsen van enkele transducers extra kan voor volledige dekking van het onderwaterschip gezorgd worden. Dan zal in ieder geval de aangroei in de toekomst een kopzorg minder zijn voor deze visser uit Den Helder.